donderdag 3 januari 2008

Rotondekunst

Costas Varotsos - rotondekunst te Steffisburg (Zwitserland)

#1 Rotondekunst wordt in kaart gebracht:
Op de website http://www.rotondekunst.eu/ is een staalkaart te zien van (vooral) Nederlandse & Europese pogingen tot rotondekunst!


#2 Een meer kritische noot is te horen bij de Vlaams Bouwmeester: "Rotondekunst is hopeloos..."
De Vlaamse bouwmeester (Marcel Smets) wil de wildgroei van kitscherige verkeersrotondes in Vlaanderen een halt toeroepen: "Momenteel geeft de overheid de rotondes in concessie aan de lokale gemeentebesturen, en die mogen er hun zin mee doen".
Dit moet stoppen en voor de inrichting van nieuwe verkeerspleinen staat de kunstcel van de Bouwmeester ter beschikking om advies te verlenen. Uit het overleg moet duidelijk worden wie ingeschakeld wordt: een kunstenaar of een landschapsarchitect. Of misschien moet de rotonde gewoon leeg blijven.
Marcel Smets: 'Je kan de plaatsloosheid niet corrigeren door er een vreemd object in te zetten. Wel door aan te knopen met de omgeving. Ik pleit dus voor de multidisciplinaire aanpak, waarbij men rekening houdt met de globale aanleg van het landschap en de bebouwing eromheen.'
De kunstcel van de Vlaamse Bouwmeester gaf in 2005 aan enkele gerenommeerde artiesten de opdracht om alternatieve formules te bedenken. Hun projecten zijn nu bijeengebracht in een tentoonstelling en een boek. Meer info hierover is te lezen op LLS387.
'Rond punt': tentoonstelling in LLS 387, Lange Leemstraat 387 in Antwerpen, tot 1 maart 2008

Geen opmerkingen: